dijous, 7 de novembre del 2013

LA GRAN PEÇA ÉS TV3


Deia Walter Lippmann: “el periodisme lliure no és un privilegi sinó una necessitat orgànica per a qualsevol societat que vulgui ser gran” (diari ARA d’avui). Escoltant les denúncies dels professionals de l’ens valencià, un intueix que en aquesta cadena la llibertat va ser coartada fa temps. I de segur, si haguessin estat fidels a la cita, avui la societat valenciana no seria una mica més petita davant la pèrdua d’un canal públic en llengua materna que hauria d’haver servit a la ciutadania i no al poder polític.

Paulo Freire, en la seva Pedagogia de l’Oprimit, ja advertia: “la manipulació, en la teoria de l'acció antidialògica, com la conquesta al fet que serveix, ha d'anestesiar a les masses amb l'objecte que aquestes no pensin.” I a això s’ha dedicat el govern del Partit Popular amb Canal 9. Tot i haver estat utilitzada com a eina propagandística, ara l’anulació de tot allò que no obeeix a les directrius recentralitzadores i d’atac sistemàtic al català endegats temps ençà, l’havien convertit en una molèstia.

Canal 9 ha estat dinamitada des de dins pels de fora: això sí, amb la convivència de    qui havia de garantir la seva imparcialitat i qualitat en defensa del codi deontològic periodístic. Polititzada, sobre dimensionada, folkloritzada, arruïnada i ara tancada per manca de diners per a serveis essencials. I pregunto: aquests són la Fórmula 1, el València CF o els 16 assessors, tres conductors oficials i cuiner personal del president Fabra? Ep! o tal vegada l’aeroport de Castelló o els seus 82000 euros anuals en un falconer de protecció a avions inexistents?. Au va, home, va! No hauríem de picar l’ham de similar simplificació intencionada.

I anem en compte. En aquesta cacera la peça més cotissada, més anhelada, és TV3. A València ja va ser abatuda. I a Catalunya Albert Rivera ja en va demanar el seu tancament amb la demagògia habitual que el caracteritza per defensar en aquell moment a la gent gran. Ara, sempre que pot hi assisteix per fer arribar el seu missatge (em recorda aquells partits del meu poble contraris al Butlletí Municipal però que hi van escrivint a cada nova entrega).

No val a badar! TV3 està en cerca i captura. Estem avisats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols demano respecte, educació i tolerància.