dimarts, 22 d’octubre del 2013

DE FUNDACIONS I CIUTADANS

I avui en la ploma d'Àngel Guillén cap auto critica al seu bloc d'E-Notícies. Tot es culpa dels altres, de la persecució mediàtica dels mitjans afins al sobiranisme i la independència, de la importància que les enquestes donen a Ciutadans, d'una mena d'escarni premeditat. Estranya i molt, que sí és això, i tan sols això, Jordi Cañas ahir demanés disculpes per l"error" fruit de l'"inexperiència". Victimisme?

Veure article al bloc d'Àngel Guillén

Nova actualització al bloc:
Segons el diari ARA, Ciutadans, mitjançant el seu portaveu Jordi Cañas, admet que el partit "no va obrar de forma adequada" i sembla que Hisenda tramita una sanció.


Actualització última hora:

Tot va a una velocitat meteòrica. A poques hores d’escriure aquesta article Ciutadans presentava de forma voluntària els comptes a la Sindicatura. Ara bé, aquest gest que aplaudeixo, no contesta a cap, repeteixo cap ni una, de les preguntes que en l’article formulo. Seguirem esperant explicacions clares. 
Els comptes presentats aquí

Benvolguts lectors, el garbuix generat envers la Fundació Tribuna Cívica, l’associació Egara Civitas i Ciutadans (partit, no concepte) no m’ocupa. No estic en disposició d'investigar fins al fons les diferents acusacions, difamacions o informacions, ni disposo dels recursos per engegar una denúncia en el supòsit de delicte comprovat. Per això ja ens vàrem dotar de les instàncies pertinents que paguem entre tots. Dit això, com a ciutadà (concepte, no del partit) sí que em preocupa i molt, el finançament dels partits polítics, la transparència del mateix i la veracitat de la informació sobre subvencions i aportacions. I és que en aquest país ja en tenim el cul escaldat de suposats finançaments il·legals, corrupcions vàries i prohoms convertits en presumptes marxants de diners públics. Podriem citar-ne molts, però centrem ara l'article en aquesta última bomba peridística i mediàtica. És per això que més enllà d’acusacions imaginàries, em ballen pel cap algunes preguntes que agrairia al Sr. Rivera, o persona pertinent, tingués a bé respondre.

La Fundació Tribuna Cívica va ser creada el 13 d’Abril (segons publica el dimecres 6 de maig del 2009 el BOE N.110 Sec.III. Pag.39335) al Registre de Fundacions del Ministeri de Cultura segons el que disposa la llei 50/2002 de 26 de desembre de Fundacions, en el reglament de Fundacions de Competència Estatal i aprovat per Reial Decret 1611/2007 del 7 de desembre.


En aquesta els antecedents de fet, diuen en apartats primer i segon:



I aquí personalment obro tres preguntes: 
1.- És aquesta una fundació orgànica del partit?
2.- Per què la mateixa és creada a Barcelona i registrada la seu social a Madrid tenint en consideració que fins avui únicament ha actuat a Catalunya?
3.- Una Fundació constituïda a Catalunya per un partit polític català no hauria de possibilitar la fiscalització per part de la Sindicatura de Comptes en bé de la transparència i la veracitat?


Però tinc més qüestions a plantejar davant la lectura d’aquesta inscripció:

Sobre els fonaments jurídics destacats es declara que és d’aplicació la llei del 26 de desembre de Fundacions. La 50/2002. Anem a veure que diu en l’aspecte de comptabilitat, auditoria i pla d’actuació:
Fer clic damunt les imatges per veure millor

Segons lectura, auditoria a ben segur no (?), però els comptes i plans d'actuació sí.
Doncs sembla que no ha estat així. Fins i tot l'article al bloc de la locomotora catalana aporta dos documents del Ministeri d’Educació, cultura i esport.





Amb aquestes afirmacions pregunto:
Esta realment obligada la Fundació Tribuna Cívica a presentar comptes i plans d’actuació al Registre?
La llei de finançament de partits del 2007 li permet saltar-se aquesta presentació fins al 2011?
I si està obligada i no ho ha fet, quina és la justificació?


Però del partit de la regeneració política i la transparència esperava ser capaç de trobar més informació de l’associació Egara Civitas (segons informacions lligada a Ciutadans). Aquesta sí ha cobrat subvencions públiques (fonts apunten fins a 65.000 euros). Una associació sempre m’ha fet més por que una fundació pel que fa als controls. Únicament he trobat aquest bloc. I ja veuen. 


A més a més, després del tsunami creat i la publicitat gratuïta per a Ciutadans, les explicacions per part del partit són una breu nota de premsa i les declaracions d’un Albert Rivera apel·lant al i tu més amb el cas Palau o posant en dubte els òrgans de control.


Com a ciutadà (res a veure amb el partit) no em convenç aquesta posició de qui abandera la transparència, la persecució inviolable de la corrupció, el canvi radical del sistema i l’atac sistemàtic a qualsevol dubte generat envers els altres.


Senyor Rivera, explicacions ràpides, presentació de la documentació que faci falta i si és veritat que tot plegat és una manipulació dels que els veuen ja com a ferms enemics i un perill factible, transparència real i no sopars de duro (ara euro) i excuses fàcils per esvair dubtes. Si no és així, molts pensaran que això de canviar el sistema és una fal.làcia per prostituir-se com els altres. A mi, per moltes altres coses no m'agraden, no els crec. Però molta altra gent sí veuen en la seva representació una bocanada d'aire fresc. Els hi deuen.

Fonts: ARA, El País, El Periódico, La Vanguardia, Locomotora Catalana, BOE, Ciudadanos-cs.org. 

2 comentaris:

  1. Apreciat Jaume, que no Jaime (ho sento tenia que dir-ho, és un tema que quedava pendent) jajajajajajajaj! és broma ehhh! :-)
    Fiscalitzacions, controls, gestions acorades, simplicitats administratives, apel•lacions del no res... podríem seguir així fins l’infinit i més enllà (com deia el Buzz LightYear )... i? doncs, estimat Jaume, res, no res...
    Estic plenament d’acord amb vostè, als partits polítics cal fiscalitzar-los acuradament, però anem una mica més enllà... a TOTS cal fiscalitzar-los acuradament, als polítics i als càrrecs esmenats per polítics doncs, aquesta és, sense cap mena de dubte, la pantomima que ha fet atractiu als “vividors” l’ostentació de “càrrecs” sense necessitat de demostrar que són dignes del mateix...
    On es duu això? evidentment a unes institucions totalment polititzades, grolleres, d’esquena als problemes de la ciutadania (sempre de persones, mai de partits) i que solament saben fer una cosa molt ben feta... rebre diners públics, dels ciutadans (sempre de persones, mai de partits).
    Això ens duu inevitablement a una de les eternes frases en qualsevol àmbit polític i social... ¿quien controla al controlador? i sap quina “hauria” de ser la resposta? el ciutadà (sempre de persones, mai de partits).
    Heus aquí un punt interessant, si tots els ciutadans (sempre persones, mai de partits) ens sentíssim en l’obligació ètica i moral de “fiscalitzar” degudament a aquells que treballen amb els diners de tots... oi que les coses serien molt diferents?
    Qüestió (en la meva humil opinió) certament esfereïdora que ens duu a una no menys important... estem aplicant la mateixa i “exigible” fermesa alhora de gestionar aquest control? jo (permeti’m la vanitat) crec que no. I no és un “no” que contradigui sense cap mena de dubte la seva reflexió, simplement és un “no” que qüestiona la doble vara per a mesurar les coses.
    El “i tu més” és molt senzill de practicar, tant, que l’abús que s’ha fet del mateix ens ha dut a un punt d’inflexió en quant a lògica i objectivitat es refereix. Puc recordar moltes coses, moltes justificacions, molts raonaments... si vol en parlem, però estarem tota l’estona donant voltes en un cercle viciós del que “mai” obtindrem l’aigua clara.
    Prefereixo ser com el Buzz LightYear, mirar fins l’infinit, adonar-me de l’insignificant que sóc i intentar treballar per millorar el meu entorn i els que m’envolten.
    Jo no sóc polític i cregui’m quan li dic que mai no ho seré, sap perquè? és ben senzill, la política professional és l’autèntica misèria que ha reduït al ciutadà (sempre persona, mai partit) a un element productiu al que cal escurar-li la butxaca, ja sigui per banderetes, ja sigui per incompetències o bé ja sigui pel concepte que vostè vulgui, tant se val...
    Sap el que és certament perillós? quan es barregen els sentiments amb la política, doncs, aleshores, l’objectivitat desapareix per deixar al descobert la subjectivitat més esgarrifosa, més insolidària i més espantosa que rau dins l’ésser humà. Perillós, molt perillós.
    De tota manera, sense cap mena de dubte, qui tingui que fer la seva feina, que la faci, però “no” de qualsevol manera sinó amb la mateixa rigurositat que “caldria” aplicar a “tothom”, principi inefable d’igualtat.
    No sé on són els culpables o els innocents, tant sols sé que ja és hora de treballar tots els ciutadans (sempre persones, mai partits) per un futur millor. Potser el destí (com a simbolisme, jo no hi crec en el destí) ens està posant a prova per aconseguir que entre tots ens adonem de la imperiosa necessitat de construir un món millor. Qui sap, pensem-hi. Una abraçada Jaume. (Oscar)

    ResponElimina
  2. Apreciat Jaume.
    et contestaré jo tot i que le srespostes ja han sortit fa dies des de la executiva del Partit sigui en boca d'Albert Rivera o de Matías Alonso...però bé potser això a l'Ara surt en lletra petitona.
    1.- És aquesta una fundació orgànica del partit? Sí
    2.- Per què la mateixa és creada a Barcelona i registrada la seu social a Madrid tenint en consideració que fins avui únicament ha actuat a Catalunya? perquè el Partit no ha actuat sols a Catalunya, si que és a Catalunya on fins ara, i eseprem fins ara, hem assolit els majors èxits però el partit ja al 2008 es va presentar a les Generals i d efet tenim regidors a a les províncies de Múrcia i Madrid. C's és un partit d'àmbit nacional espanyol amb seu a Barcelona. entenc que això no sigui fàcil d'entendre per molta gent que ja te la frontera aixecada i creo que més enllà de l' Ebre hi ha el finis terrae.
    3.- Una Fundació constituïda a Catalunya per un partit polític català no hauria de possibilitar la fiscalització per part de la Sindicatura de Comptes en bé de la transparència i la veracitat?--> la fundació és va traslladar a Madrid en un contexte de que le partit s'obrís al resta d'Espanya. les raons són les mateixes que et deia abans en la pregunta nº 2. i el partit polític tot i que és català no es circunscriu al territori català. fet molt important que torno a repetir. També sembla per aquesta pregunta que només és competent la sindicatura de Comptes i que Madris sigui un paradís fiscal. ës la lectura que han volgut que llegeixi la ciutadania els mitjans que han difòs la notícia donat per fet que C's estava corrupte.
    Jordi Graupera i el Diari Ara han volgut donar credibilitat a una informació d eles 1000 que hi ha a Internet on posen a parir a C's. El diari Ara altra cosa no però per periodisme d'investigació no se li coneix cap obra...fins ara amb el tema C's.
    la llàstima tot plegat, i no és un i tú més és unarealitat constatada, és que no li dediquin el mateix esforç a casos de corrupció que ja estan a seu judicial, que no són insinuacions o un sembla que...
    Si, arribarà un dia que potser algú de C's fica la ma a la caixa i això el Sr. Rivera ja ho admet doncs no és pot parlar per ttohom. Pero t'assegureo que la resposta del partit no serà titubejant sino directe i tallant de socarrel la més mínima sospita.
    Salutacions.
    Àngel.

    ResponElimina

Tan sols demano respecte, educació i tolerància.