dimarts, 6 de març del 2012

VERKAMI, AMANTS DE LA CREACIÓ


El món de la producció artística evoluciona a una velocitat de vertigen. Les velles fórmules de finançament de les creacions han mort, les subvencions públiques estan desaparegudes, els antics formats de distribució caducats. No hi ha diners ni predisposició al risc. Què queda? Verkami,(veure pàgina),la plataforma de micromecenatge per a projectes creatius.
El mecenatge no és nou, recordem per exemple que en el Renaixement va ser una pràctica àmpliament utilitzada com a sosteniment de produccions i artistes amb famílies com els florentins Médici. Ara reneix a la xarxa com a resposta a la manca de suport econòmic en què es troben immersos creadors i projectes, en especial aquells que no han estat a temps de guanyar-se un nom dins aquest complicat món.
Joan Sala i els seus dos fills, Adrià i Jonás, es van inspirar en Kickstarter (EEUU) per posar en marxa aquesta idea des de Mataró. Verkami, en esperanto amant de la creació, permet a qualsevol col·laborar a fer possible una iniciativa qualsevol de qualsevol creador. A partir de petites aportacions dineràries i en 40 dies, l’autor ha d’assolir la quantitat necessària per què la proposta sigui viable. Si en aquest temps no assoleix l’objectiu ningú paga i cap cobra. Sí, com és voluntat de tots, la xifra final és igual o superior a la proposada, l’autor pot iniciar la proposta, Verkami es queda el 5% i els petits mecenes, segons aportació, reben gratificacions relacionades amb l’obra.
Xavier Bonfill, compositor granollerí, ha apostat per aquesta plataforma per fer viable el seu primer treball discogràfic. Als 25 anys defineix la seva aposta, “9=0”, “a mig camí entre el minimalisme, el pop desconstruit i l’electrònica experimental”. Ha valorat la viabilitat de la seva il·lusió, una il·lusió musical que va iniciar als cinc anys, en 1580,00 euros. A dia d’ahir en portava recaptats 250,00. Les aportacions van des dels 5 euros fins als 300 i segons import pots gaudir de la descàrrega dels temes, un mes abans de la sortida al mercat amb un “bonus track”, fins a la realització d’un concert privat o una partitura simètrica dissenyada per IGGY RoT que es pot llegir, del dret i del revés, sonant sempre igual. Veure projecte.
Altres propostes de proximitat descobertes a cop d’ull i presents en aquesta plataforma són l’edició del tercer número de la revista “Vallesos” amb una necessitat de 3000 euros i 215 assolits en cinc dies (veure projecte) o el “Versos Lliures” del CP L’Esquerda que amb més sort, i quinze dies, ja disposa de 560 euros dels 500 demanats. Veure projecte.
Ara més que mai, i en l’art i la cultura una mica més que sempre, els projectes només sortiran endavant amb la suma de moltes sensibilitats i amb la companyonia i unió de molts que hi aportin poc. I això només s’assoleix si aquests molts es senten, d’una o altra manera, partícips de l’acció. El mecenatge proposat per Verkami ofereix, a qui creu en la creació artística, ser més còmplice amb l’autor.
Salut
PD: revisant la pàgina manca trobar informació de qui i quin seguiment es fa per assegurar, un cop assolit el finançament, què la creació esdevé una realitat. La pregunta ha estat enviada per correu electrònic. Esperem resposta. 

2 comentaris:

  1. Els promotors dels projectes són els responsables d'acomplir les recompenses pactades amb els mecenes.

    En tot moment hi ha comunicació entre uns i altres i quan aportes diners a un projecte saps quan i com s'executarà.

    No sé si hi ha hagut cap cas d'incompliment fins ara.

    ResponElimina
  2. Resposta rebuda per part de Joan en nom de Verkami com a contestació al correu enviat al no haver sabut trobar a la pàgina com i qui controla que la producció en què s'ha fet de mecenes es posa en marxa segur. Moltes Gràcies Joan:
    Hola Jaume,
    et copio unes cuantes respostes que pots trobar a les faq sobre el que dius:


    Si creo que no puedo llevar a cabo mi proyecto, ¿qué tengo que hacer?
    Si por la razón que sea consideras que no podrás sacar adelante tu proyecto tal como lo habías planteado originalmente, o que no podrás cumplir con los compromisos que has contraído con tus mecenas, deberás parar el proceso de recaudación de financiación y cerrar el proyecto. En caso de no hacerlo e incumplir tus compromisos, podrías verte obligado a enfrentar acciones legales por parte de tus mecenas. En el caso de que ya hubieras recibido la financiación, deberás devolver el dinero a los mecenas que te han apoyado.


    ¿Quién es el responsable de asegurar que recibiré la recompensa que he elegido a cambio de mi aportación?
    El único responsable es el propio creador, y a esto se compromete al aceptar las condiciones y términos de uso de verkami. En caso de no cumplir con sus obligaciones, se podría enfrentar a acciones de tipo legal.

    Además ten en cuenta que al creador le interesa cumplir con sus obligaciones para conservar su reputación y para poder continuar recibiendo en un futuro apoyo a sus proyectos.

    ¿Qué pasa si un proyecto al que he dado mi apoyo y que ha acabado con éxito, recibe la financiación y después no se lleva a cabo?
    Los creadores que tengan un proyecto en verkami el cual haya terminado con éxito de financiación, están obligados a llevarlo a cabo tal como lo habían planteado y a cumplir con sus mecenas en cuanto a las recompensas que les han prometido. En caso de que, por alguna razón, no puedan cumplir con estos compromisos, están obligados a devolver el dinero a cada uno de sus mecenas.


    Espero que amb això quedin resolts els teus dubtes.
    En tot cas, imaginem que si dones suport a algú, és perquè el coneixes o n'has sentit a parlar, o és amic d'un amic.... i per tant hi ha aquest valor addicional de la confiança, que en el fons és el millor de la relació entre les persones...

    ResponElimina

Tan sols demano respecte, educació i tolerància.