dilluns, 2 de juliol del 2012

INDEPENDENTISME DE BUTXACA


Alguns es despertaven amb cants de sirena no fa masses dies. La segona onada de l’any del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya (CEO), convertit en un d’aquells personatges femenins de veu benèvola, encantadora i sensual, reflectia un suport del 51,1% (1276 sobre una mostra de 2500) a votar si en un hipotètic referèndum per decidir la independència de Catalunya.
Però, com si de la mitologia clàssica grega es tractés, ahir les sirenes vestides de vermell per foradar xarxes, van mostrar el seu cant de monstre marí per fer reflexionar sobre aquestes dades. La victòria de la selecció espanyola va fer present al carrer una realitat diferent, una realitat més espanyolista.
És cert que el document del CEO, en la pregunta 39, presenta aquest resultat. Extrapolant la mateixa de la resta, la conclusió és fàcil: el independentisme és majoria. Però un repàs més general genera dubtes sobre la fiabilitat i els motius d’aquesta aposta favorable al secessionisme. 
Els enquestats veuen com a principals problemes de Catalunya en l’actualitat, l’atur 57,3% (1433), l’economia 52,0% (1299) i la política 23,7% (592), quedant el sistema de finançament de Catalunya el quart 14,4% (592) i les relacions entre Catalunya i Espanya el quint 12,0% (tan sols 299). Posicions que es repeteixen en considerar quin és el més important.
Davant la situació econòmica present a Catalunya, el 81,9% (2047) la qualifiquen de molt dolenta o dolenta i sospiten que empitjorarà el 75,9% (1897). Al mencionar la mateixa pregunta per Espanya el 94,2% (2354) consideren també que és dolenta o molt dolenta. La situació econòmica personal dels enquestats segueix igual o pitjor en un 94,4% (2360) dels casos.
Referent a la política un 62% (1548) creu que viu un moment dolent o molt dolent, no esperant, en un 47,6% (1129), que cap partit polític sigui capaç de donar una resposta a la crisi.
I per acabar, i la més sorprenent, 1775 enquestats (71%) es situen en una definició que inclou tan el sentiment de pertinença a Catalunya com Espanya, en una o altra prioritat. Quan són preguntats per si es senten més espanyols o catalans, únicament el 22,7% (567) només català o catalana.
La independència de Catalunya hauria de ser una certesa basada en el cor, el sentiment i les emocions. Una identificació envers el caràcter, la cultura, les tradicions i la llengua del país. Estudiant les dades, a un li queda el dubte de quina part d’aquest 51,1% respon influenciat més per la situació econòmica, la desafecció envers la política o l’empobriment personal.
Som davant d’un independentisme més de butxaca que de convicció, i això s’intueix conjuntural. Farien bé els defensors de la ruptura amb Espanya de llegir bé els resultats i anar per feina.
Salut

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols demano respecte, educació i tolerància.