dilluns, 30 d’abril del 2012

S’HA ACABAT EL “VAMOS NENA, LAS BRAGAS BARATAS”!


Pensar que Granollers disposa actualment del millor mercat setmanal de venda ambulant dels voltants, és pensar molt. Vendre que els dijous la ciutat esdevé una mostra elegant i prestigiosa d’aquest model de comerç, és viure de la supèrbia que el record d’un històric esdeveniment, documentat ja el 1040, pot comportar. L’encant de l’època en què l’activitat havia donat nom a places com la de l’oli, la de les olles i els cabrits, encara existents, o a les ja oblidades del bestiar i la del gra o porcs, és propietat del passat.
L’evolució del mercat actual de Granollers en general, ho sento, no m’agrada: els ànecs els compren els xinesos, que veuen diferencies entre el blanc i el gris, i un cop adquirits son encabits de qualsevol manera en caixes de cartró foradades per acabar degollats en llocs inapropiats; les parades de l’estil de tot a un euro, i viva imatge de qualsevol basar, proliferen deixant constància de la victòria dels productes asiàtics sobre els locals; em sorprenen els xoriços penjats a la intempèrie o els formatges suant amb la calor i omplint d’olor? els carrers; sovint els cotxes de joguina gairebé m’atropellen o els de veritat també semblen intentar-ho a l’arribar tard a muntar parades; parades que necessiten d’un exercit de neteja per deixar de continuar essent pressents un cop han marxat; reconec racons convertits en lavabos improvisats o places de pícnic de demolició al civisme.
És cert, no tot em provoca desencís, però és presenta poca cosa. L’actual Porxada i les parades autòctones de bolets i fruita, algunes de roba, flors o estris de la cuina, ens ajuden a evocar el que havia estat un important centre comercial en una ciutat de trànsit.
Qualsevol venda ambulant necessita de l’existència d’un reglament amb la normativa de drets, deures i obligacions imprescindibles. L’Ajuntament és l’encarregat de redactar-lo, i finalment aprovar-lo en el ple municipal. I sobretot, fer-lo complir, que som un país poc normal de moltes normes i pocs recursos per perseguir a l’infractor.
El passat 24 d’abril, es va aprovar inicialment la modificació del Reglament dels Mercats Setmanals de Granollers amb els vots favorables del PSC i Acció Granollers i l’abstenció de CiU, PP i ICV-EUiA. Si en el termini de trenta dies hàbils no hi ha al·legacions, suggeriments i reclamacions, s'entendrà aprovat definitivament.
Desitjo que algú representatiu presenti al·legació a la prohibició per emetre crits per part dels paradistes amb possibilitat de sanció. El consistori, seguint una norma europea, vol acabar amb el so característic del mercat, un símbol que forma part del seu caràcter i una de les majors tradicions d’un mercat ja poc tradicional. Però el pitjor de tot és que de nou l’intervencionisme exagerat dels poders públics baixa a la misèria, a l’anècdota, al ridícul més irrisori. Em recorda, guardant distàncies, el comportament de la tenebrosa SGAE i els seus intents de cobrar a perruqueries de barri i altres petits establiments.
Que pretenen, controlar-nos fins i tot el volum de la veu? Doncs jo vaig arreglat per sortir al carrer! Imagino la grotesca imatge d’un guàrdia urbà multant un venedor per cridar el preu d’unes bragues quan a ben segur té altres tasques més importants.
Europa ens ha de dir fins i tot com cridar als nostres mercats? Agrairia marxa enrere per seguir amb la banda sonora d’una activitat que ens la volen emmudir. Segons alguns la ciutat és gris de dia, deserta de nit i ara, diran, muda el dijous.
Salut

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols demano respecte, educació i tolerància.